Dong Quai

Dong Quai

Predmenstrualni sindrom (PMS) lahko za ženske predstavlja neprijetno obdobje, saj lahko simptomi, kot so bolečine v trebuhu, glavoboli, razdražljivost in utrujenost, vplivajo na kakovost življenja. Mnoge ženske se zatečejo k alternativni medicini za lajšanje teh simptomov, kjer lahko dong quai (Angelica sinensis) predstavlja zanimivo možnost.

Dong quai je rastlina, ki jo v Kitajski tradicionalni medicini uporabljajo že tisočletja. Raste v severovzhodni Kitajski, Koreji in na Japonskem ter je znana tudi kot "ženski ginseng" zaradi svoje zgodovinske uporabe za lajšanje ženskih težav, kot so menstrualni krči, nepravilna menstruacija in simptomi menopavze.

Znanstveniki menijo, da ima dong quai blag analgetičen učinek, ki pomaga lajšati menstrualne krče in bolečine v spodnjem delu trebuha. Poleg tega lahko dong quai vsebuje fitoestrogene, ki pomagajo uravnavati raven estrogena v telesu, kar lahko pomaga pri lajšanju simptomov PMS, kot sta nihanje razpoloženja in glavoboli.

Dong quai ima tudi antioksidativne in protivnetne lastnosti, zaradi česar lahko zmanjša vnetje in oksidativni stres v telesu, kar lahko prispeva k lajšanju simptomov PMS.

Dong quai je na voljo v obliki čajev, kapsul ali tinktur. Vendar je pomembno vedeti, da lahko dong quai medsebojno deluje z drugimi zdravili in zelišči ter povzroči neželene učinke. Pred uporabo dong quai se posvetujte s svojim zdravnikom ali zdravstvenim strokovnjakom.

Če iščete naravno možnost za lajšanje simptomov PMS, je dong quai vsekakor zanimiva možnost. Vendar pa naj bo vaša uporaba te rastline pod nadzorom strokovnjaka, da se izognete morebitnim neželenim učinkom.

"Dong Quai (Angelica sinensis) je zelišče, ki se že leta uporablja v kitajski medicini. Študije zahodne medicine kažejo, da lahko pripomore tako pri težavah med menstruacijo kot tudi pri simptomih, ki se pojavijo po menstruaciji. Vpliv, ki je največkrat raziskan, je učinek na izločanje estrogena, kar lahko prispeva k zmanjšanju napihnjenosti med PMS-om." - Dr. Iva Jurov

Nazaj na spletni dnevnik