MELISA

MELISA

Predmenstrualni sindrom (PMS) je pogost problem, s katerim se soočajo mnoge ženske vsak mesec. Znaki, kot so nihanje razpoloženja, razdražljivost, bolečine v trebuhu in napihnjenost, lahko močno vplivajo na kakovost življenja. Melisa officinalis, zelišče, ki se imenuje tudi limonina melisa, je naravna rešitev, ki lahko pomaga lajšati simptome PMS.

Številne raziskave so potrdile učinkovitost melise officinalis pri zmanjševanju simptomov PMS. Ena študija je pokazala, da uživanje kapsul z meliso officinalis zmanjšuje intenzivnost simptomov PMS pri dijakinjah. Druga študija je primerjala učinek kapsul z meliso officinalis in izobraževalnih programov pri dijakinjah ter ugotovila, da melisa officinalis zmanjša simptome PMS na fizičnem, čustvenem in socialnem področju.

Druga študija je preučevala učinek melise officinalis na menstrualno krvavitev pri študentkah s PMS in pokazala, da zmanjšuje krvavitev med menstruacijo. Še ena klinična študija je preučevala učinek kapsul z meliso officinalis na duševno zdravje mladih deklic s PMS in ugotovila, da izboljšuje duševno zdravje ter zmanjšuje simptome PMS.

Melisa officinalis ima pomirjevalne in antispazmodične lastnosti, ki lahko pomagajo pri lajšanju bolečin in nelagodja med menstruacijo. Prav tako ima pomirjevalne lastnosti, ki lahko zmanjšajo stres, tesnobo in razdražljivost, povezane s PMS.

Melisa officinalis je na voljo v obliki dodatkov, kot so kapsule, čaji ali tinkture. Priporočen odmerek je odvisen od posameznika in resnosti simptomov PMS. Pred uporabo melise officinalis se vedno posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, da se določi pravi odmerek in ustreznost uporabe.

Melisa officinalis je naravna možnost za ženske, ki želijo lajšati simptome PMS na naraven način. Poleg tega, da zmanjšuje fizične simptome, kot so bolečine in napihnjenost, ima tudi blagodejen učinek na duševno zdravje, pomirja živčni sistem in zmanjšuje čustveno napetost.

Simptomi PMS ne smejo ovirati vaših vsakodnevnih dejavnosti. Če se srečujete s PMS simptomi, je pomembno, da se naučite učinkovitih načinov obvladovanja simptomov, ki vam bodo omogočili normalno funkcioniranje v času vašega cikla.
Nekaj preprostih načinov, ki vam lahko pomagajo, so na primer zdrava prehrana, redna telesna aktivnost in dovolj spanca. Izogibajte se tudi alkoholu, kofeinu in drugim stimulansom, ki lahko poslabšajo simptome.

"Melisa je zelišče, ki deluje pomirjevalno in lašja bolečine ter nelagodje med menstruacijo. Zmanjšuje tudi stres, tesnobo in razdražljivost. Melisini listi so dobra alternativa pomoči k PMS, ki pa za razliko od protibolečinskih tablet nimajo stranskih učinkov, kot so recimo razdraženost želodca." - Dr. Iva Jurov

Nazaj na spletni dnevnik