VITAMIN B6

VITAMIN B6

Predmenstrualni sindrom (PMS) lahko prizadene številne ženske po vsem svetu, pri čemer se pojavijo različni neprijetni simptomi pred menstruacijo, kot so bolečine v trebuhu, napihnjenost, razdražljivost, anksioznost in nihanja razpoloženja. Naravna rešitev za lajšanje teh simptomov je vitamin B6, ki ima pozitiven učinek na zmanjševanje simptomov PMS. Študije so pokazale, da so ženske, ki so redno jemale dodatke vitamina B6, poročale o znatnem olajšanju simptomov in izboljšanju splošnega počutja.

V eni od študij, objavljeni v Journal of Women's Health & Gender-Based Medicine, so raziskovali učinke dodatka vitamina B6 pri lajšanju anksioznosti povezane s PMS. Ženske, ki so jemale dnevni dodatek 200 mg magnezija in 50 mg vitamina B6 en mesec, so opazile sinergijski učinek teh hranil pri zmanjševanju anksioznosti in drugih simptomov PMS. Raziskave, kot je tista, ki so jo izvedli Doll et al. (1989) in Ebrahimi et al. (2012), so potrdile, da vitamin B6 pomaga zmanjšati resnost simptomov PMS.

Pomembno pa je vedeti, da so nekatere ženske, ki so jemale vitamin B6, poročale o odsotnosti učinka. Zato je odziv na vitamin B6 individualen in se lahko razlikuje od ženske do ženske. Poleg tega so nekatere raziskave, kot je tista, ki so jo izvedli Lauritzen et al. (1997), raziskovale učinke vitamina B6 v kombinaciji z drugimi sestavinami, kot je Vitex agnus castus, in poročale o pozitivnih rezultatih.

Vitamin B6 lahko koristen naravni dodatek za lajšanje simptomov PMS, vendar prevelik odmerek lahko povzroči neželene učinke, kot so živčnost, mravljinčenje in otrplost v rokah in nogah ter težave s spanjem. Zato se pred začetkom jemanja dodatkov vitamina B6 posvetujte s svojim zdravnikom, še posebej, če imate že kakšne druge zdravstvene težave ali jemljete zdravila.

Poleg tega ne smemo pozabiti, da vitamin B6 ni čudežno zdravilo za PMS in ne bo učinkovit pri vseh ženskah. Vsako telo je drugačno, zato se učinki vitamina B6 lahko razlikujejo od posameznice do posameznice.

Na koncu je pomembno tudi to, da se v boju proti PMS ne osredotočimo samo na vitamine in dodatke, ampak tudi na zdrav življenjski slog. To pomeni, da se zdravo prehranjujemo, redno telovadimo, dovolj spimo in se izogibamo stresu. Zdrava prehrana, ki je bogata z vitamini in minerali, bo zagotovila, da imamo dovolj hranilnih snovi za uravnavanje hormonov in lajšanje simptomov PMS. Redna telesna aktivnost pa lahko zmanjša tesnobo in depresijo, ki sta lahko povezani s PMS, hkrati pa tudi izboljša naše razpoloženje.

"Vitamin B6 lahko zniža razdražljivost, anksioznost ter nihanje razpoloženja, ki so povezani s PMS. Zanimivo je tudi, da je še posebej učinkovit pri ženskah, ki imajo bolj neugodne simptome ob PMS, kot so jokavost, depresivno razpoloženje, omotice, pozabljivost, hrepenenje po sladkarijah, povečan apetit. Pomaga tudi pri utrujenosti in napihnjenosti, ki sta pogosta spremljevalca PMS." - Dr. Iva Jurov

Nazaj na spletni dnevnik